BIER VAN DE MAAND

Bier van de maand

Iedere maand zetten we een bier in de kijker als bier van de maand. Dit is meestal gepaard met een actie zoals een gratis glas of een prijskorting vb. een 5+1.

 N’Ice Chouffe

*Brouwerij: Brasserie d’Achouffe (Luxemburg)

*Alcoholpercentage: 10%

Het bier met de kabouter, een Chouffeke, zoals we het in de volksmond kennen. Altijd één van de populairste bieren waar het op de kaart staat. In het winterseizoen brouwen ze een speciale variant: N’Ice Chouffe. De naam zorgt ervoor dat je het bier niet specifiek met kerst, maar iets breder met het winterseizoen gaat associëren. Een zeer kruidig bier met toetsen van tijm en curaçao. Het is overigens een ongefilterd bier, best bijzonder dus. De brouwers raden hun bier zeker bij feestelijke maaltijden aan. Zelf noemen ze wild, lam, zalm, mosselen, oesters, kaas en zelfs desserten met vanille en kaneel. Zowat alles dus, met een Chouffeke zit je altijd goed.

Tongerlo Christmas

*Brouwerij: Haacht (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 7%

Onlangs nog verkozen tot het beste bier ter wereld, met een Tongerlo maak je zeker een goede keuze. De kersteditie is een amberkleurig bier met een licht bittere afdronk. Een aanrader voor iedereen die een minder zoet en minder zwaar kerstbier zoekt. Sinds 1990 wordt dit bier niet meer gebrouwen door de abdij van Tongerlo, maar wel door de Vlaams-Brabantse brouwerij Haacht. Deze ken je zeker van het pilsbier Primus of één van de vele andere bieren die de brouwerij rijk is.

Gordon X-Mas

*Brouwerij: Palm (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 8,8%

Het kerstbier bij uitstek is natuurlijk de Gordon X-Mas, die tegenwoordig in Steenhuffel bij brouwerij Palm zit. Het bier heeft al een hele geschiedenis die meer dan honderd jaar terug gaat. De Brit John Martin introduceerde in het begin van de vorige eeuw de Britse bieren of ales in onze contreien. De meeste van die bieren zijn intussen in vergetelheid geraakt, behalve Gordon’s. En dan vooral de X-Mas, het bier waar de meeste mensen aan moeten denken wanneer we het over kerstbier hebben. Het is ook wel schitterend bier met een smaak die je onmiddellijk herkent. Heel lekker bij wildgerechten.

Leffe Kerst

*Brouwerij: AB Inbev (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 6,6%

Je kan niet langs een café passeren zonder dat er iemand van een Leffe zit te genieten. Tenzij het een café zonder Leffe is natuurlijk, maar dat is vrij zeldzaam. Het bier is dan ook veel commerciëler dan de meeste andere kerstbieren hierboven, maar net omdat het zo populair is, moet het kerstbier van Leffe zeker in deze lijst staan. Ook hier staan kruiden centraal en je zal toetsen van kruidnagel en karamel proeven. Het is ook niet zo zwaar, dus ideaal om op café te drinken.